Jak dużo składników pokarmowych potrzebuje macierz włosa do produkcji zdrowych i mocnych włosów?

Zachowanie dobrej diety jest ważne w każdej sytuacji.

W trakcie rekonwalescencji organizmu czy podczas procesu leczenia choroby zarówno tej przewlekłej jak i krótkotrwałej. Tak samo powinno się postąpić kiedy obserwujecie u siebie problemem z włosami. Jeśli chcecie kompleksowo podejść do walki z wypadającymi, łamiącymi się, kruszącymi włosami powinniście moi Drodzy zmienić całkowicie nawyki żywieniowe – zapewniam, że skorzystają z tego nie tylko Wasze włosy ale również cały organizm.

W tym poście postaram się nakreślić Wam na jakie pierwiastki i witaminy najbardziej powinno się zwracać uwagę przy problemach z włosami bądź skórą głowy. Jeśli sami nie jesteście w stanie takiej zmiany wprowadzić i jej utrzymać serdecznie polecam skorzystanie z porady dietetyka, który nakreśli idealną dietę dla waszego organizmu biorąc pod uwagę wszelkie występujące choroby i problemy z wyglądem zewnętrznym tj. nadwaga, wypadające włosy czy nawet problemy z trądzikiem i będzie Waszą pracę monitorował.

Zacznę od minerałów.

Wapń

wpan

produkty spożywcze bogate w wapń

Coraz częściej o tzw. idiopatyczne wypadanie włosów podejrzewa się zakwaszenie organizmu. Pojęcie to jest ostatnio bardzo popularne ale kiedy wgłębicie się w jego istotę faktycznie można dostrzec w nim wiele prawdy. Organizm zakwasza się wtedy gdy spożywamy dużo gotowych posiłków,mocno przetworzonych gotowych past, sałatek, sosów, przekąsek czy innych potraw przygotowanych i zdatnych do spożycia od ręki – wygodne ale na pewno niezdrowe.Do zakwaszenia organizmu dochodzi również wtedy kiedy spożywany duże ilości cukru, mięsa wieprzowego, kwasów tłuszczowych typu trans czy glutenu. Poza tym picie przetworzonych napoi typu cola, oranżada, ale też czarna herbata czy kawa. Ludzki organizm oczywiście ma pewne funkcje ochronne czyli neutralizujące zakwaszenie ale kiedy brakuje równowagi między tymi procesami zakwaszenie organizmu daje się we znaki wszystkimi możliwymi objawami. Senność, uczucie przemęczenia, spadek odporności i wrażliwość skóry głowy oraz wypadanie włosów to niektóre z nich.

Zapraszam do odsłuchania ciekawej wypowiedzi w tym temacie:

Źródło:
http://www.polskieradio.pl/9/306/Artykul/1060646,Sposob-na-wypadanie-wlosow-Wapno-magnez-odkwaszenie-organizmu

Wapń jest jednym z minerałów, który w ogromnej ilości bierze udział w odkwaszeniu organizmu, powinniśmy go w odpowiedni sposób uzupełniać dietą lub suplementacją pod kontrolą specjalisty lekarza lub dietetyka np. w formie chelatu wapnia. Warto przy suplementacji wapnia nie zapominać o witaminie D3 oraz K2MK7.

Wapń najlepiej uzupełniać z takich produktów jak:

  • sezam
  • kasza jaglana
  • migdały
  • brokuły
  • jarmuż
  • kapusta kiszona/ sok z kapusty kiszonej
  • kiszone ogórki

Magnez

produkty żywieniowe bogate w magnez

produkty żywieniowe bogate w magnez

Magnez tak samo jak wapń bierze udział w odkwaszaniu organizmu dlatego w tym przypadku warto jest też z tej perspektywy spojrzeć na ten pierwiastek. Ponadto odpowiada on również za prawidłową pracę mięśni i układu nerwowego ale również odgrywa olbrzymie znaczenie we wzroście włosów, ponieważ jest to kolejny pierwiastek, który pozwala na szybką produkcję energii czyli ATP w macierzy włosa. Substancja ta jest niezbędna przy mobilizacji do pracy komórek odpowiadających za przyrost i odrost włosów.
Magnez jest potrzebny do syntezy enzymu przyczyniającego się do powstania białek np. keratyny, która jest głównym budulcem włosa.

Dlatego właśnie niedobór magnezu może powodować osłabienie włosów oraz łamliwość czy rozdwajanie końcówek! Ciekawe prawda?

Najwięcej magnezu jest w:

  •  pestkach dyni
  •  kakao
  •  otrębach pszennych
  •  migdałach
  •  kaszy gryczanej
  •  fasoli
  •  bananach
  •  brokułach
  •  kapuście

 

Żelazo

produkty żywieniowe bogate w żelazo

produkty żywieniowe bogate w żelazo

Żelazo jako mikroelement jest podstawą procesu dostarczania tlenu do każdej komórki w organizmie. Tlen natomiast w każdej komórce jest niezbędny do produkcji ATP czyli energii do prawidłowego spełniania funkcji jaką posiada ona w danym narządzie czy układzie. Niska ilość żelaza w organizmie powoduje np. niedotlenienie macierzy włosa, która przez to nie produkuje wystarczającej ilości energii i nie jest w stanie prawidłowo prowadzić procesu wzrostu lub odrostu włosów. Żelazo jest również niezbędne w sposób bezpośredni do wzrostu elastycznych, okazałych i mocnych włókien włosów.

Bardzo dużo osób zmaga się z niskim poziomem żelaza co daje negatywne odzwierciedlenie w funkcjonowaniu całego organizmu. Na jego niedobory narażeni są również wegetarianie, weganie, ponieważ to właśnie w mięsie i podrobach jest najwięcej żelaza, które najlepiej się wchłaniania. Podczas uzupełniania żelaza niezbędne jest spożywanie witaminy C – poprawia ona wchłanianie żelaza.

 

Źródła:
– czerwone mięso wołowe
– podroby: wątroba wieprzowa, serca drobiowe
– żółtko jaja kurzego – najlepiej w płynnej postaci
– fasola
– natka pietruszki
– szpinak
– siemię lniane
– kozieradka

Link do jeszcze dokładniejszej rozpiski zwartości żelaza w pokarmach:

http://bogate-w-zelazo.blogspot.com

 

Cynk

cynk

produkty żywieniowe bogate w cynk

Cynk wspomaga metabolizm aminokwasów, reguluje pracę gruczołów łojowych, przyspiesza gojenie się ran i stanów zapalnych.

Jego niedobór może objawiać się nadmiernym wypadaniem, osłabieniem włosów oraz łupieżem i świądem skóry głowy.

Najwięcej cynku znajduje się w:
– ostrygach i krewetkach
– wątrobie wołowej
– dzikim ryżu
– kiełkach pszenicy
– migdałach
– sezamie
– czosnku
– cebuli
– arbuzie.

 

Selen

produkty żywieniowe bogate w selen

produkty żywieniowe bogate w selen

Selen to pierwiastek bardzo ważny dla całego organizmu. Potrzebuje go każda pojedyncza komórka z racji tego, że ma on silne działanie przeciwutleniające (antyoksydacyjne). Na włosy selen działa pośrednio, ponieważ jego odpowiednia ilość wspomaga prawidłową pracę tarczycy, a jak wiadomo choroby czy dysfunkcje tarczycy w dużej mierze powodują osłabienie i wypadanie włosów.

Najwięcej selenu znajduje się w:
– orzechach brazylijskich
– rybach typu: łosoś, tuńczyk, śledź
– czosnku
– jajkach
– kaszy gryczanej
– brązowym ryżu.

 

Siarka

siarka

produkty żywieniowe bogate w siarkę

Do budowy włosa niezbędne są aminokwasy siarkowe, których macierz włosów wykorzystuje na co dzień bardzo duże ilości. Oprócz tego sama siarka działa na skórę przeciwzapalnie i przeciwstarzeniowo jak również przyspiesza proces leczenia różnych stanów zapalnych czy erytrodermii.

Najwięcej siarki jest w:
– czerwonym mięsie i podrobach
– jajkach
– cebuli
– czosnku
– produktach nabiałowych typu sery i twarogi
– kalafiorze
– kapuście

Chcąc mieć piękne włosy i paznokcie w diecie nie może zabraknąć samej siarki jak i aminokwasów siarkowych, które są głównym budulcem włosa.

 

Krzem

krzem

produkty żywieniowe bogate w krzem

Krzem to pierwiastek trudny do suplementacji ponieważ mało jest go w produktach pokarmowych, a jego zapotrzebowanie w organizmie jest wysokie. Na włosy i paznokcie krzem działa wzmacniająco bez niego włosy wypadają stają się łamliwe i kruche. Krzem uszczelnia naczynia włosowate, bierze udział w tworzeniu kolagenu, elastyny i głównego budulca włosa- keratyny. Jego niedobory powodują również odwodnienie naskórka.

Krzem zawiera:

  • skrzyp polny
  • pokrzywa
  • podbiał
  • płatki owsiane
  • ciemne pieczywo razowe
  • szczypior
  • czosnek
    Teraz przejdę do witamin:

Witamina A

Witamina a jako retinol oraz beta karoten (związek chemiczny z którego dzięki procesom powstałym w wątrobie retinol czyli witamina A może powstać).

Witamina A jest bardzo istotna w prawidłowym funkcjonowaniu włosów, ponieważ aktywuje podziały komórkowe tkanki nabłonkowej i łącznej. Retinol może po dostaniu się do żywej komórki połączyć się z DNA i przez to pobudzić syntezę konkretnych enzymów i białek , a właśnie poprzez optymalizację fizjologicznego tempa wzrostu włosów czyli keratyny zależy wygląd i jakość włosów.

Pierwsze syndromy niedoboru witaminy A to łamanie się włosów ich suchość i matowość. Przewlekły niedobór prowadzi do silnego spowolnienia wzrostu włosów oraz powoduje ich nadmierne wypadanie.

Należy pamiętać, że witamina A to substancja rozpuszczalna w tłuszczach. Przy naturalnym spożywaniu produktów bogatych w witaminę A nie można jej przedawkować, inaczej jest z suplementacją samej witaminy A lub np. z tranu – trzeba pamiętać, że nadmiar witaminy A jest również szkodliwy jak jej niedobór.
Źródło:

  • nabiał: tłuste mleko, twaróg
  • ser żółty
  • tłuszcz rybi
  • podroby np. wątroba wieprzowa
  • jajka
  • brokuły
  • marchew
  • papryka czerwona
  • pomidory
  • śliwki

 

 

Witaminy z grupy B

 

Witamina B2

Steruje przemianą węglowodanów – ich spalaniem i wytwarzaniem z nich ATP umożliwia to pobudzenie energochłonnego procesu wzrostu włosów. Tak samo steruje przemianą kwasów tłuszczowych w ATP. Odgrywa ogromną rolę w prowadzeniu sprawnej pracy macierzy włosa i przyroście keratyny podczas procesu keratynizacji.

Uczestniczy w przetwarzaniu żelaza razem z witaminą C.

 

Źródło:

– nabiał: śmietana, mleko pełne, masło

– wątroba

– jaja

-grzyby

-fasola

-groch

-migały

-orzechy włoskie

-chleb pełnoziarnisty

Witamina B5

Pobudza macierz włosa do budowy łodygi, zatrzymuje wodę w łodydze włosa, współtworzy wypełnienie strukturalne łodygi włosa, nadaje sprężystość i połysk, wnika w strukturę włosów, wpływa stabilizująco na gospodarkę wodną i chroni przed wyparowaniem wody z łodygi włosa.

Skutkami przewlekłych niedoborów jest wypadanie nadmiernej ilości włosów, przedwczesna siwizna, widoczne łysienie i przerzedzenie oraz wysuszenie łodygi oraz skóry głowy.

 

Źródła:

  • podroby – wątroba
  • mleko
  • żółtko jajka
  • drożdże
  • produkty pszczele: mleczko, propolis, pyłek kwiatowy, miód.

 

W przypadku ciężkiego uzupełnienia z pożywienia zalecana jest suplementacja.

 

Witamina B7

Kumuluje cząsteczki biodostępnej siarki i zasila nimi macierz włosa, która w dużej ilości produkuje aminokwasy siarkowe. Wywiera korzystny wpływ na poprawę wzrostu włosów. Duże niedobory biotyny powodują nadmierne wypadanie włosów i łysienie. Witamina ta ma również wpływ na tłuszczową przemianę materii oraz ogranicza łojotok i zapobiega nawrotom łupieżu.

 

Źródła:

  • żółtko jaj
  • drożdże
  • mleko
  • podroby – wątroba

 

 

Witamina C

jest silnym antyoksydantem zmniejsza więc wpływ stresu oksydacyjnego na komórki macierzy włosa. Ponadto jest niezbędna do budowania mocnych białek tj kolagenu keratyny i innych. W przypadku włosów witamina C zmniejsza predyspozycje do łamania się włosów i rozdwajania końcówek.

 

Źródła:

  • natka pietruszki
  • czarna porzeczka
  • czarny bez
  • kiwi
  • truskawki
  • kiszona kapusta
  • kiszone ogórki

 

 

Witamina D3

Witamina D3 to szalenie ważna witamina dla całego ludzkiego organizmu. Właśnie ta substancja pomaga chronić się przed zapadaniem na takie choroby jak RZS, cukrzycę typu I i II stwardnienie rozsiane, czy nowotwory w tym nowotwory złośliwe.

Witamina D3 to witamina słońca wytwarzana w skórze przez styczność z promieniowaniem UV jednak w naszej szerokości geograficznej jak i w miejskim trybie życia powinniśmy ją mądrze suplementować bez względu na płeć czy wiek.

 

Naukowcy twierdzą, że witamina D3 potrafi połączyć się z DNA komórek macierzy włosa i zrobić dwie rzeczy. Pierwsza to pobudzenie genów stymulujących wzrost włosów oraz druga zahamowanie pracy genów, które odpowiadają za utratę włosów. Jest to bardzo ważny czynnik dlatego poziom witaminy D3 u pacjentów trychologicznych powinien być badany i zwiększany tak aby organizm miał jej pod dostatkiem.

Oczywiście korzystanie z kąpieli słonecznych przez pewien czas bez filtrów przeciwsłonecznych to jej naturalne źródło. Jednak jak często możemy sobie na takie warunki w naszym geograficznym położeniu pozwolić? Zdecydowanie za mało – dlatego trzeba pamiętać o jej suplementacji.

 

Witamina E

Naturalnie występuje jako mieszanka tokoferoli i tokotrienoli dlatego najlepiej uzupełniać ją z pełnowartościowych olei roślinnych tłoczonych na zimno.

Witamina E chroni komórki macierzy włosa przed starzeniem i stresem oksydacyjnym. Zabezpiecza przed jełczeniem składniki łoju skóry ( to ważna informacja dla osób które często borykają się z nieprzyjemnym zapachem skóry głowy przy nadmiernej produkcji łoju).

 

Źródła:

  • olej słonecznikowy tłoczony na zimno
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno
  • olej z pestek winogron tłoczony na zimno
  • pestki ze słonecznika
  • orzechy laskowe
  • migdały
  • pestki dyni

 

Podsumowanie

Ile substancji potrzeba macierzy włosa do produkcji zdrowych włosów – jak widać całe mnóstwo, a to co opisałam to podstawa. Komórki macierzy włosa to jedne z najbardziej produktywnych komórek naszego ciała – jeśli mają wszystkie niezbędne do tego procesu elementy przez cały okres naszego życia miesiąc w miesiąc produkują około kilometra białka strukturalnego oraz całej pełnej łodygi włosa. Produkują, o ile nie ma dużych niedoborów, a o to w dzisiejszych czasach przez nasz niezbyt zdrowy i miejski styl życia nie trudno.

Nie przeszkadzajmy macierzy włosa w produkcji włosów – dbajmy o to by miała to czego potrzebuje pod dostatkiem, a skorzystają na tym nie tylko włosy ale również cały organizm.

 

 

 

Komentarze:

Nie ma jeszcze komentarzy na ten temat. :(